Book challenge 2015

december 30, 2015

Igazából ez egy 30 napos kihívás lenne, de hirtelen jobbat nem találtam, ezért úgy gondoltam, hogy teljesen megfelel ha így év végén felhasználom. A Kindlenek hála sokkal de sokkal több könyvet el tudtam olvasni, mint idáig bármelyik évben, (leszámítva amikor a mangákat faltam, de hát az mégsem ugyan az) viszont a 40-et, amit Goodreadsen kitűztem célnak sajnos nem tudtam elérni, 37 könyvet sikerült befejznem. (És még ez se teljesen igaz mert ebből kettő olyan volt amit még 2013-4-ben kezdtem el, csak valamiért nem fejeztem be) Most csak ezt a 37 könyvet szeretném itt megemlíteni


  1. A legjobb könyv amit idén olvastál.
    Úgy gondolom idén sok jó könyvet sikerült kifognom, de az egyik abszolút szerelmem idénről egyértelműen Donna Tart - A titkos történet.
  2. Egy könyv amit több mint háromszor elolvastál.
    Idén semmit nem olvastam újra, de egyébként a Battle Royale-t eddig pont háromszor olvastam ki.
  3. Kedvenc sorozat.
    Ebből az évből az Időtlen szerelem trilógia, pedig először borzasztóan nem tetszett.
  4. Kedvenc könyv a kedvenc sorozatodból.
    Nem is tudom, talán még annak ellenére is az első, hogy nagyon döcögősen sikerült megkedvelnem a főszereplő lányt. Valahogy mindig mindenből az első könyv tetszik a legjobban, hiába még brilliánsabb esetleg a folytatás.
  5. Egy könyv ami felvidított.
    Jane Austen - A kalstrom titka. Annyira szerettem ezt a könyvet, nagyon megkedveltem az írónőt is, szégyenemre eddig semmit sem olvastam tőle, de most már az össze könyve a várólistámon pihen.
  6. Egy könyv amitől elszomorodtál.
    Mary Shelley - Frankeinsten. Ehhez szerintem nem is kell kommentárt fűznöm, fogalmam sincs mit tettem volna Viktor helyében, de szerintem megalkottam volna a második "szörnyet" is.
  7. Egy könyv ami megnevettetett.
    Az időtlen szerelem sorozat egész vicces volt, de nem akarom ismételni magam, úgyhogy legyen a Hex Hall. (Így végignézve a listám egyébként idén nem olvastam sok mókás könyvet.)
  8. Egy túlértékelt könyv.
    Rainbow Rowell - Eleanor és Park. Őszinte leszek, én utáltam. Annyit szenvedtem az olvasásával amennyi talán néhány nagyon száraz kötelezővel sem. Pedig nagyon nagy a felhajtás körülötte, szerettem is volna szeretni, de nem ment. Egyszerűen bosszantott az a teszetoszaság amivel álltak egymáshoz, elvileg ebben rejlett a könyv varázsa, de nálam épp az ellenkező hatást érte el, túl sok volt már.
  9. Egy könyv amiről úgy gondoltad nem fog tetszeni, de a végére megváltozott a véleményed.
    Most nem volt ilyen, amiket elkezdtem olvasni azok vagy az elejétől fogva tetszettek, vagy végig teljesen semlegesek maradtak.
  10. Egy könyv ami az otthonra emlékeztet.
    John Green - Katherine a köbön. Tulajdonképpen csak azért mert emlékszem amikor januárba olvasgattam este nyakig betakarózva Theo társaságában.
  11. Egy könyv amit utáltál.
    Először is ugye az Eleanor és Park, majd a Párválasztó sorozat, kínsznenvedés volt az is.
  12. Egy könyv amit szerettél és utáltál is egyszerre.
    Alex Flinn - Csók, pont jókor. Olyan kis idióta történet volt, nem hiszem, hogy az én korosztályomnak való, de pár estére kikapcsolt és ez a lényeg.
  13. A kedvenc íród.
    Nem szeretek kedvencet mondani amíg minimum 3-4 könyvet el nem olvastam valakitől, de eddig erre a szintre senkivel nem sikerült eljutnom, viszont az biztos, hogy ahogy már feljebb említettem Jane Austent nagyon megkedveltem, valamint várólistan van Charlotte Brontë és Donna Tart többi könyve is.
  14. Egy könyv amiből film készült és teljesen meggyalázták a történetet.
    Sok könyvet olvastam idén amiből film is készült, és el is határoztam, hogy megnézem őket, de még nem igazán jutottam el odiág, sokkal jobban szeretem böngészni a betűket, mint bámulni a képernyőt, viszont épp tegnap vettem rá magam, hogy megnézzem a Dorian Gray-t, mivel vele az olvasási elményem is egészen friss volt még. A könyv nagyon tetszett, de a filmet elnézve vagy én értelmeztem eléggé félre a történetet, vagy a rendező, de először azt hittem valami pornó verziót töltöttem le...
  15. Kedvenc férfi karakter.
    Francis Abernathy, Mr. Darcy, Mr. Rochester
    (És ha már itt vagyunk, hagy jegyezzem meg, hogy tudom, hogy nem szerettem a Párválasztó sorozatot, de én akkor is inkább végig Aspennek szurkoltam.)
  16. Kedvenc női karakter.
    Catherine Morland, Cathy Linton, Elizabeth Bennet, Helen Burns, Jane Eyre
  17. Kedvenc idézet a kedvenc könyvedből.
  18. Egy könyv ami összezavart.
    Csáth Géza - Válogatott elbeszélések. Az első olvasásomat az írótól szerintem sose fogom elfelejteni, a környezet és a történet is nagyon nagy benyomást tett rám. Emlékszem 2011-ben téli este volt, anyáról már tudtuk, hogy beteg, kint ültem a konyhában, háttal a radiátornak támoszkoadva, ők Gáborral épp bundáskenyeret csináltak, én pedig közben lapozgattam a szöveggyűjteményt, akkor futottam bele az íróba, mi fakton nem vettük, de az alap magyarosok azt mondták nagyon morbid történeteket írt, úgyhogy elolvastam a Kis Emmát. Egyszerre volt lenyűgöző és borzalmas, aztán most pár hónappal ezelőtt jutott újra eszembe, és akkor láttam, hogy ezekbe a válogatott elbeszélésekbe ez az iromány is bekerült, most nem csak ezt az egyet olvastam el, hanem az összes többit is, és huhh.
  19. Kedvenc könyv amiből film készült.
    A Dorian Gray mellett a Büszkeség és balítélet 1995-ös feldolgozását sikerült még megnéznem, és az eléggé tetszett. Ezen kívül még A kalstrom titka, A legyek ura, Az üvöltő szelek, a Jane Eyre és talán a Frankeinstein-t nézném meg szívesen.
  20. Kedvenc romantikus könyv.
    Charlotte Brontë - Jane Eyre
  21. Egy könyv ami megsiratott.
    Csáth Géza - Válogatott elbeszélések. Kicsit feljebb említettem, hogy elég durva történetek voltak benne, de az állatkínzásos részeknél nagyon összeszorult a szívem.
  22. Egy könyv amit nagyon régóta el szeretnél olvasni, de még mindig nem sikerült.
    Most tekintsünk el a Drakulától amit még 2010 karácsonyán kezdtem el és a mai napig nem fejeztem be. Tehát lássuk csak, a Moly-os várolistámon a legrégebbi könyvek 2012-ben kerültek fel, de azok annyira nem is kimondottan érdekelnek, amit jelenleg nagyon el szeretnék olvasni az a többi Jane Austen, Donna Tart és Charlotte Brontë, valamint Oscar Wilde-tól a A canterville-i kísértet.
  23. Egy könyv amiről azt kívánod bár több ember ismerné.
    Egész évben a klasszikusok tetszettek a legjobban, de azokat gyakorlatilag mindenki ismeri, úgyhogy ide is Donna Tart - A titkos történetét mondanám.
  24. Egy karakter akivel a legjobban tudtál azonosulni.
    Talán idén Jane Eyre személyisége fogott meg a legjobban.
  25. Egy könyv ami megváltoztatta a véleményedet valamivel kapcsolatban.
    Lewis Caroll - Alice csodaországban-banja(?) megváltoztatta a véleményemet az Alice csodaországbanról. (egyre értelmesebb dolgokat írok) Kiskoromban rengetegszer megnéztem a Disney mese feldolgozást, volt, hogy naponta többször is, nagyon szerettem, (az Alice madness returns-t is, bár annak sok köze nincs ehhez) aztán most, hogy végre elolvastam a könyvet kicsit lefárasztott Alice, bár továbbra is szeretni fogom.
  26. A legmeglepőbb fordulat vagy végkifejlet.
    Charlotte Brontë - Jane Eyre, China Miéville - Patkánykirály, Donna Tart - A titkos történet
  27. Kedvenc könyvcím.
    Alice Hoffman - A tizenharmadik boszorkány, tipikusan az a könyv volt amiben leginkább a címe fogott meg.
  28. Egy könyv amit mindenki utált, de neked tetszett.
    Idén sajnos párszor pont ennek a fordítottjába futottam bele.

You Might Also Like

0 megjegyzés

Subscribe